Do niedawna był uznawany jako niezdrowy i nie był w zainteresowaniu kulinarnym. Od pewnego czasu ten plebejski smakołyk wrócił do łask. Dzisiaj to hit wśród przekąsek serwowanych na wielu przyjęciach i podawany w wielu dobrych restauracjach jako eleganckie “czekadełko“. Chodź jest bardzo kaloryczny, to jedzony rzadko i z umiarem z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Powszechnie wiadomym też jest, że kanapka chleba z dobrym smalcem i plasterkiem kwaszonego lub konserwowego ogórka jest po prostu pyszna.
Warto za tym poznać kilka przepisów na dobry smalec.
Info Kulinarka
Kubek dobrego smalcu podany z pieczywem to znakomity dodatek do dobrego piwa
Znakomitym dodatkiem do dobrego smalcu jest ogórek kwaszony i konserwowy
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Ogórki małosolne z chrzanem