OGÓRKI KONSERWOWE

Ogórki
Składniki

  • 4 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 duże marchwie

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 1 łyżka przyprawy do konserwowania ogórków
  • kilka plasterków marchewki

Składniki zalewy

  • 16 szklanek zimnej wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 20 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, marchewki umyć, obrać pokroić w plasterki.
  • Opłukane ogórki ułożyć pionowo i ciasno w litrowych słoikach (górną warstwę ułożyć poziomo), do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe (ziarna gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół).
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, wymieszać, zagotować, wystudzić, zimną zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą).
  • Słoiki zakręcić, pasteryzować 7 minut.

Ogórki wyjęte ze słoika po 8 miesiącach

Ogórki

Ogórki (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]