Składniki
- 90 dag podgardla wieprzowego
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 jabłka
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, wytopić tłuszcz nie rumieniąc.
- Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać, starte jabłka, posiekaną cebulę i czosnek dodać do wytopionego tłuszczu, przemieszać, dodać rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, oprószyć majerankiem, mieszając, smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu, lekko przestudzić, przelać do słoików, słoiki zakręcić, odstawić do zastygnięcia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Smalec ; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec z wędzonką