SMALEC GRZYBOWY


Składniki

  • 60 dag słoniny
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag cebuli
  • 1 łyżeczka startych na pył suszonych grzybów
  • 1 płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • sól

Etapy przygotowania

  • Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni nie rumieniąc.
  • Cebulę obrać, posiekać, dodać do wytopionego tłuszczu, kiedy cebula stanie się szklista, do tłuszczu dodać posiekane pieczarki, starty na pył susz grzybowy namoczony w odrobinie wody, łyżeczkę pieprzu, sól do smaku, przemieszać, smażyć do czasu, aż skwarki słoniny staną się złociste, lekko przestudzić, przelać do kamionkowych garnuszków, odstawić do zastygnięcia.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Smalec ; Smalec aromatyczny ; Smalec staropolski ; Smalec z wędzonką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]