Składniki
- 60 dag słoniny
- 25 dag pieczarek
- 25 dag cebuli
- 1 łyżeczka startych na pył suszonych grzybów
- 1 płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
- sól
Etapy przygotowania
- Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni nie rumieniąc.
- Cebulę obrać, posiekać, dodać do wytopionego tłuszczu, kiedy cebula stanie się szklista, do tłuszczu dodać posiekane pieczarki, starty na pył susz grzybowy namoczony w odrobinie wody, łyżeczkę pieprzu, sól do smaku, przemieszać, smażyć do czasu, aż skwarki słoniny staną się złociste, lekko przestudzić, przelać do kamionkowych garnuszków, odstawić do zastygnięcia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Smalec ; Smalec aromatyczny ; Smalec staropolski ; Smalec z wędzonką