Składniki
- 60 dag słoniny
- 20 dag surowego boczku
- 3 cebule
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, szczypta curry
Etapy przygotowania
- Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni nie rumieniąc.
- Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę, dodać do wytopionego tłuszczu, przemieszać, kiedy cebula lekko się zazłoci ale nie zarumieni, do tłuszczu dodać oczyszczoną posiekaną zieloną paprykę, zmiażdżone ząbki czosnku, oczyszczoną posiekaną papryczkę chili, łyżeczkę majeranku, do smaku sól i szczyptę curry, przemieszać, smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu, lekko przestudzić, przelać do kamionkowych garnuszków, odstawić do zastygnięcia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Smalec ; Smalec grzybowy ; Smalec staropolski ; Smalec z wędzonką