Składniki na słoik 4 litrowy
- 2 kg ogórków gruntowych
- 9 ząbków czosnku
- 1 pęczek kopru
- 1 korzeń chrzanu
- 1 liść łodygi chrzanu
- 3 łyżki przyprawy do kwaszenia ogórków
Składniki zalewy (na słoik 4 litrowy)
- 10 szklanek wody
- 4 łyżki soli (czubate)
Etapy przygotowania
- Ogórki (średniej wielkości) umyć Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych, z obu stron odciąć końcówki, czosnek obrać (większe ząbki przekroić na pół), koper opłukać, podzielić na niewielkiej długości gałązki z baldachimem nasion, chrzan umyć, oczyścić, przeciąć wzdłuż na dwie części, pociąć na mniejsze kawałki, liść chrzanu (bez łodygi) umyć, podzielić na dwie części.
- Na dnie słoja ułożyć połowę liścia chrzanu, kilka gałązek kopru, kilka ząbków czosnku, kilka kawałków korzenia chrzanu, dodać łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków, następnie w słoju układać ogórki, poziomo, ciasno, jeden przy drugim, przekładając warstwy ogórków gałązkami kopru, ząbkami czosnku, kawałkami korzenia chrzanu, w środkowej części słoja, ogórki przełożyć pozostałym liściem chrzanu, dodać łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków, kilka ząbków czosnku, kilka kawałków korzenia chrzanu, ułożyć w słoju pozostałe ogórki przekładając je ząbkami czosnku, kawałkami korzenia chrzanu, gałązkami kopru, w górnej części słoja dodać pozostałe kawałki korzenia chrzanu, pozostałe ząbki czosnku, pozostałą łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków, warstwę ogórków nakryć gałązkami pozostałego kopru.
- Zalewa; wodę połączyć z solą, zagotować, gorącą zalać ogórki w słoju (ogórki winne być zakryte zalewą).
- Ogórki przechowywać w zakręconym słoju, w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu.
Ogórki wyjęte ze słoika po 48 godzinach (gotowe do spożycia)
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Przetwory