OGÓRKI MAŁOSOLNE Z CHRZANEM

Ogórki (OneDrive)
Składniki na słoik 4 litrowy

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 korzeń chrzanu   
  • 1 liść łodygi chrzanu
  • 3 łyżki przyprawy do kwaszenia ogórków

Składniki zalewy (na słoik 4 litrowy)

  • 10 szklanek wody
  • 4 łyżki soli (czubate)

Etapy przygotowania

  • Ogórki (średniej wielkości) umyć Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych, z obu stron odciąć końcówki, czosnek obrać (większe ząbki przekroić na pół), koper opłukać, podzielić na niewielkiej długości gałązki z baldachimem nasion, chrzan umyć, oczyścić, przeciąć wzdłuż na dwie części, pociąć na mniejsze kawałki, liść chrzanu (bez łodygi) umyć, podzielić na dwie części.
  • Na dnie słoja ułożyć połowę liścia chrzanu, kilka gałązek kopru, kilka ząbków czosnku, kilka kawałków korzenia chrzanu, dodać łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków, następnie w słoju układać ogórki, poziomo, ciasno, jeden przy drugim, przekładając warstwy ogórków gałązkami kopru, ząbkami czosnku, kawałkami korzenia chrzanu, w środkowej części słoja, ogórki przełożyć pozostałym liściem chrzanu, dodać łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków, kilka ząbków czosnku, kilka kawałków korzenia chrzanu, ułożyć w słoju pozostałe ogórki przekładając je ząbkami czosnku, kawałkami korzenia chrzanu, gałązkami kopru, w górnej części słoja dodać pozostałe kawałki korzenia chrzanu, pozostałe ząbki czosnku, pozostałą łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków, warstwę ogórków nakryć gałązkami pozostałego kopru.
  • Zalewa; wodę połączyć z solą, zagotować, gorącą zalać ogórki w słoju (ogórki winne być zakryte zalewą).
  • Ogórki przechowywać w zakręconym słoju, w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu.

Ogórki wyjęte ze słoika po 48 godzinach (gotowe do spożycia)

Ogórki (OneDrive)

Ogórki (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]