Składniki
- 2 duże golonki
- 1 mała cebula
- 1 duża marchewka
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, cebulę obrać, przekropić na pół, marchewkę umyć, obrać, pokroić na kawałki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Golonki włożyć do dużego garnka, zalać je zimna wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte, zagotować, z wierzchu wody zdjąć szumowinę, dodać pokrojoną cebulę, pokrojoną marchewkę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, następnie golonki wyjąć z wody i osączyć.
- Osączone golonki oprószyć majerankiem roztartym w palcach, ułożyć je na ruszcie w brytfance, piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, w czasie pieczenia kilka razy polewać je wytopionym sosem Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Golonki podawać przybrane gałązką natki pietruszki, z kopytkami lub pieczywem i obowiązkowo z ostrą musztardą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle (kopytka)
Kulinarek poleca; Golonkę duszoną w kapuście ; Golonkę duszoną w kapuście inaczej ; Golonkę duszoną w piwie ; Golonkę duszoną w warzywach ; Golonkę pieczoną w piwie ; Golonkę pieczoną z jabłkami ; Golonkę pieczoną z kapustą