GOLONKA KLASYCZNA


Składniki

  • 2 duże golonki
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, cebulę obrać, przekropić na pół, marchewkę umyć, obrać, pokroić na kawałki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Golonki włożyć do dużego garnka, zalać je zimna wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte, zagotować, z wierzchu wody zdjąć szumowinę, dodać pokrojoną cebulę, pokrojoną marchewkę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, następnie golonki wyjąć z wody i osączyć.
  • Osączone golonki oprószyć majerankiem roztartym w palcach, ułożyć je na ruszcie w brytfance, piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, w czasie pieczenia kilka razy polewać je wytopionym sosem Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Golonki podawać przybrane gałązką natki pietruszki, z kopytkami lub pieczywem i obowiązkowo z ostrą musztardą.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle (kopytka)

Kulinarek poleca; Golonkę duszoną w kapuście ; Golonkę duszoną w kapuście inaczej ; Golonkę duszoną w piwie ; Golonkę duszoną w warzywach ; Golonkę pieczoną w piwie ; Golonkę pieczoną z jabłkami ; Golonkę pieczoną z kapustą

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]