GOLONKA PIECZONA W PIWIE


Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 0,5 l piwa jasnego
  • 6 średniej wielkości cebul
  • 4 duże marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem) i opłukać pod bieżącą zimną wodą.
  • W garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu, do gotującej wody włożyć oczyszczone golonki, gotować je przez 20 minut.
  • W czasie gotowania golonek nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Golonki wyjąć z garnka, lekko je ostudzić, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w formie do pieczenia i polać je olejem, wstawić do piekarnika i piec przez około 10 minut w temp. 200 stopni C, po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia i piec je dalej przez około 60 minut, co jakiś czas polewając je piwem i obracając.
  • Na około 20 minut przed końcem pieczenia do golonek dodać pokrojone warzywa.
  •  

Info Kulinarka

Piwo jasne można zastąpić piwem ciemnym, golonka też będzie pyszna

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Golonkę duszoną w piwie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]