Składniki
- 4 małe golonki wieprzowe
- 0,5 l piwa jasnego
- 6 średniej wielkości cebul
- 4 duże marchewki
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem) i opłukać pod bieżącą zimną wodą.
- W garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu, do gotującej wody włożyć oczyszczone golonki, gotować je przez 20 minut.
- W czasie gotowania golonek nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Golonki wyjąć z garnka, lekko je ostudzić, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w formie do pieczenia i polać je olejem, wstawić do piekarnika i piec przez około 10 minut w temp. 200 stopni C, po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia i piec je dalej przez około 60 minut, co jakiś czas polewając je piwem i obracając.
- Na około 20 minut przed końcem pieczenia do golonek dodać pokrojone warzywa.
Info Kulinarka
Piwo jasne można zastąpić piwem ciemnym, golonka też będzie pyszna
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Golonkę duszoną w piwie