Składniki
- 4 małe golonki wieprzowe
- 4 duże marchewki
- 4 małe pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duży por
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- 1,5 l jasnego piwa
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- tymianek
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórkę naciąć w kratkę, obficie natrzeć majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem oraz obranym i rozgniecionym czosnkiem, włożyć do garnka, zalać piwem (golonki winne być całkowicie zalane piwem), przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Garnek z golonkami wraz z piwnym wywarem, w którym się moczyły, postawić na małym ogniu, dodać kostkę rosołową, gotować pod przykryciem około 2 godzin, aż golonki będą miękkie, w czasie gotowania golonki muszą być całkowicie zakryte piwem, w razie potrzeby można je podlać gorącą wodą.
- Marchewki, pietruszki, seler i por bez liści, oczyścić, umyć, obrać, pokroić w słupki, wrzucić do gotowanych golonek na 15 minut przed końcem ich gotowania, natkę pietruszki opłukać osuszyć, odstawić.
- Ugotowane golonki wyjąć z wywaru (wywar gotować dalej na sos), gorące golonki ułożyć w brytfance natłuszczonej olejem, wierzch golonek posmarować olejem, piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, pozostawić w ciepłym piekarniku.
- Sos; wywar z golonek gotować na dużym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje, zagęścić śmietaną zmiksowaną z koncentratem pomidorowym i łyżką mąki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, odstawić.
- Golonki podawać na ciepło wraz z piwnym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Piwo jasne można zastąpić piwem ciemnym, golonka też będzie pyszna
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Golonkę pieczoną w piwie