GOLONKA DUSZONA W PIWIE


Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 4 duże marchewki
  • 4 małe pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży por
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1,5 l jasnego piwa
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • tymianek
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórkę naciąć w kratkę, obficie natrzeć majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem oraz obranym i rozgniecionym czosnkiem, włożyć do garnka, zalać piwem (golonki winne być całkowicie zalane piwem), przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Garnek z golonkami wraz z piwnym wywarem, w którym się moczyły, postawić na małym ogniu, dodać kostkę rosołową, gotować pod przykryciem około 2 godzin, aż golonki będą miękkie, w czasie gotowania golonki muszą być całkowicie zakryte piwem, w razie potrzeby można je podlać gorącą wodą.
  • Marchewki, pietruszki, seler i por bez liści, oczyścić, umyć, obrać, pokroić w słupki, wrzucić do gotowanych golonek na 15 minut przed końcem ich gotowania, natkę pietruszki opłukać osuszyć, odstawić.
  • Ugotowane golonki wyjąć z wywaru (wywar gotować dalej na sos), gorące golonki ułożyć w brytfance natłuszczonej olejem, wierzch golonek posmarować olejem, piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, pozostawić w ciepłym piekarniku.
  • Sos; wywar z golonek gotować na dużym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje, zagęścić śmietaną zmiksowaną z koncentratem pomidorowym i łyżką mąki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, odstawić.
  • Golonki podawać na ciepło wraz z piwnym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Piwo jasne można zastąpić piwem ciemnym, golonka też będzie pyszna

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Golonkę pieczoną w piwie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]