GOLONKA DUSZONA W WARZYWACH

Golonka (OneDrive)
Składniki

  • 2 duże golonki wieprzowe
  • 5 marchewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • majeranek, rozmaryn
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić mięso od tłuszczu (skóry) i kości, oddzielone mięso natrzeć przyprawą, odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
  • Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki, czosnek i cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
  • Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (w razie potrzeby dodać 2 – 3 łyżki oleju), przełożyć do rondla.
  • Na tłuszczu pozostałym z obsmażania mięsa, zeszklić cebulę, dodać czosnek, pokrojone marchewki, przemieszać, smażyć około 10 minut, przesmażone warzywa dodać do mięsa, całość podlać 1 szklanką bulionu, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 100 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie (w razie potrzeby mięso podlewać pozostałym bulionem), pod koniec dodać pokrojone papryki, przemieszać, dusić dalej około 20 minut, aż papryka będzie miękka, przyprawić majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem, po dodaniu przypraw dusić jeszcze 5 minut, odstawić. 
  • Golonkę podawać z warzywami na ciepło, piklami i musztardą.

Golonka (OneDrive)

Golonka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Ogórki meksykańskie ; Ogórki w zalewie curry ; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Paprykę marynowaną z ogórkami i cebulą

Kulinarek poleca; Marynaty ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]