PAPRYKA MARYNOWANA Z OGÓRKAMI I CEBULĄ

Papryka   
Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 70 dag ogórków
  • 70 dag białej cebuli

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 6 ziarenek goździków
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka oleju

Składniki zalewy

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
  • Ogórki umyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry.
  • Paprykę, ogórki i cebulę osobno wrzucić do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
  • Obgotowane warzywa ciasno układać w słoikach na przemian; cebula, papryka, ogórki, papryka, cebula, dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
  • Zagotować zalewę z podanych składników, gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach, tak aby całkowicie były zakryte, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju.
  • Słoiki zamknąć, pasteryzować przez 8 – 10 minut.

Papryka wyjęta ze słoika po 10 miesiącach

Papryka

 

Papryka

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

PROMOCJA [Promuj się w Kulinarku Więcej…]

Kulinarek

 

 

Promuj i Reklamuj się w Kulinarku

To może być Twoje miejsce

Więcej o promocji…..