Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
- 70 dag ogórków
- 70 dag białej cebuli
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 6 ziarenek goździków
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka oleju
Składniki zalewy
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
- Ogórki umyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry.
- Paprykę, ogórki i cebulę osobno wrzucić do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
- Obgotowane warzywa ciasno układać w słoikach na przemian; cebula, papryka, ogórki, papryka, cebula, dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
- Zagotować zalewę z podanych składników, gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach, tak aby całkowicie były zakryte, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju.
- Słoiki zamknąć, pasteryzować przez 8 – 10 minut.
Papryka wyjęta ze słoika po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju