PAPRYKA MARYNOWANA W ZIOŁACH

Papryka
Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • duża gałązka świeżego rozmarynu

Składniki zalewy

  • 4 szklanki wody
  • 200 ml 10% octu spirytusowego
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
  • Czosnek obrać, podzielić na ząbki.
  • Pokrojoną paprykę ciasno ułożyć w słoikach dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
  • Zagotować zalewę z podanych składników.
  • Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach, tak aby całkowicie była zakryta Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
  • Słoiki zamknąć, pasteryzować 8 – 10 minut.

Papryka

Papryka

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]