Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 3 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- duża gałązka świeżego rozmarynu
Składniki zalewy
- 4 szklanki wody
- 200 ml 10% octu spirytusowego
- 20 dag cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
- Czosnek obrać, podzielić na ząbki.
- Pokrojoną paprykę ciasno ułożyć w słoikach dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
- Zagotować zalewę z podanych składników.
- Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach, tak aby całkowicie była zakryta Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
- Słoiki zamknąć, pasteryzować 8 – 10 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół