Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 6 ziarenek goździków
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka oleju
Składniki zalewy
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
- Czosnek obrać, podzielić na ząbki.
- Pokrojoną paprykę ciasno ułożyć w słoikach dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
- Zagotować zalewę z podanych składników i ją przestudzić.
- Przestudzoną zalewą zalać paprykę w słoikach, tak aby całkowicie była zakryta, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju.
- Słoiki zamknąć, pasteryzować przez 8 – 10 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju