Składniki
- 2,5 kg małych ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki mielonej chyli lub ostrej papryki
Składniki zalewy
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego
- 8 łyżek oleju
- 60 dag cukru
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, pokroić w skórce wzdłuż, na cztery lub dwie części (w zależności od ich wielkości).
- Pokrojone ogórki zasypać solą i odstawić pod przykryciem na 4 godziny co jakiś czas je mieszając.
- Po czterech godzinach z ogórków odlać powstały sok, dodać chyli lub paprykę, oraz obrany i zmiażdżony czosnek, wszystko wymieszać.
- Zalewa; zagotować ocet, olej i cukier, gorącą zalewą zalać ogórki, ogórki odstawić pod przykryciem na 12 godzin co jakiś czas je mieszając.
- Po dwunastu godzinach ogórki włożyć do słoików i w słoikach zlać je powstałą zaprawą.
- Słoiki pasteryzować przez 2 minuty.
Ogórki wyjęte ze słoika po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju