OGÓRKI MEKSYKAŃSKIE

Ogórki
Składniki

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej chyli lub ostrej papryki

Składniki zalewy

  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego
  • 8 łyżek oleju
  • 60 dag cukru

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, pokroić w skórce wzdłuż, na cztery lub dwie części (w zależności od ich wielkości).
  • Pokrojone ogórki zasypać solą i odstawić pod przykryciem na 4 godziny co jakiś czas je mieszając.
  • Po czterech godzinach z ogórków odlać powstały sok, dodać chyli lub paprykę, oraz obrany i zmiażdżony czosnek, wszystko wymieszać.
  • Zalewa; zagotować ocet, olej i cukier, gorącą zalewą zalać ogórki, ogórki odstawić pod przykryciem na 12 godzin co jakiś czas je mieszając.
  • Po dwunastu godzinach ogórki włożyć do słoików i w słoikach zlać je powstałą zaprawą.
  • Słoiki pasteryzować przez 2 minuty.

Ogórki wyjęte ze słoika po 10 miesiącach

Ogórki

Ogórki

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]