Składniki
- 2 kg średnich ogórków gruntowych
- 2 duże cebule
- 3 łodygi natki selera
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 2 plastry cebuli
- 2 małe gałązki z listkami natki selera
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Składniki zalewy
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 3 torebki curry
- 2 łyżki soli
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na cztery części (słupki), cebulę obrać, pokroić w plastry, łodygi natki selera opłukać, oderwać małe gałązki z listkami.
- Na dnie każdego słoika ułożyć gałązki z listkami natki selera, na gałązkach plastry cebuli, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, ziarenka gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół, na przyprawach ułożyć pokrojone ogórki.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, dodać cukier, curry, sól, mieszając zagotować, odstawić, wystudzić, letnią zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą).
- Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut.
Ogórki wyjęte ze słoika po 17 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ziół