PAPRYKA MARYNOWANA W ZIOŁACH NA OSTRO

Papryka
Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej
  • kilka strączków papryczki chili

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 6 ziarenek goździków
  • 1 pokrojona i oczyszczona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • duża gałązka świeżego rozmarynu lub estragonu

Składniki zalewy

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki wg uznania.
  • Papryczkę chili umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki wg uznania Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Pokrojoną paprykę ciasno ułożyć w słoikach dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
  • Zagotować zalewę z podanych składników. 
  • Wrzątkiem zalewy zalać paprykę w słoikach, tak aby całkowicie była zakryta, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Papryka

Papryka

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]