Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
- kilka strączków papryczki chili
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 6 ziarenek goździków
- 1 pokrojona i oczyszczona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- duża gałązka świeżego rozmarynu lub estragonu
Składniki zalewy
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki wg uznania.
- Papryczkę chili umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki wg uznania Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Pokrojoną paprykę ciasno ułożyć w słoikach dodając do każdego słoika podane składniki przyprawowe.
- Zagotować zalewę z podanych składników.
- Wrzątkiem zalewy zalać paprykę w słoikach, tak aby całkowicie była zakryta, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół