GOLONKA DUSZONA W KAPUŚCIE


Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, natrzeć solą, pieprzem, obranym i rozgniecionym czosnkiem, włożyć do garnka lub innego naczynia, przykryć, wstawić na 12 godziny do lodówki.
  • Golonki wyjęte z lodówki ułożyć w natłuszczonej olejem brytfance, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C, polewając je kilka razy w czasie pieczenia wytopionym sosem Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Kapustę (zbyt kwaśną opłukać) dokładnie odcisnąć, drobno poszatkować, wymieszać z morelami, śliwkami i miodem, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Do garnka wlać 1 l zimnej przegotowanej wody, włożyć połowę poszatkowanej kapusty, na kapuście ułożyć upieczone golonki, nakryć je pozostałą kapustą, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta i golonki zmiękną.
  • Golonki podawać na ciepło wraz z kapustą przybrane listkami natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Golonkę duszoną w kapuście inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]