Składniki
- 4 małe golonki wieprzowe
- 2 kg kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych śliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, natrzeć solą, pieprzem, obranym i rozgniecionym czosnkiem, włożyć do garnka lub innego naczynia, przykryć, wstawić na 12 godziny do lodówki.
- Golonki wyjęte z lodówki ułożyć w natłuszczonej olejem brytfance, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C, polewając je kilka razy w czasie pieczenia wytopionym sosem Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Kapustę (zbyt kwaśną opłukać) dokładnie odcisnąć, drobno poszatkować, wymieszać z morelami, śliwkami i miodem, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Do garnka wlać 1 l zimnej przegotowanej wody, włożyć połowę poszatkowanej kapusty, na kapuście ułożyć upieczone golonki, nakryć je pozostałą kapustą, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta i golonki zmiękną.
- Golonki podawać na ciepło wraz z kapustą przybrane listkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Golonkę duszoną w kapuście inaczej