GOLONKA DUSZONA W KAPUŚCIE


Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • kminek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem wody, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut.
  • Cebulę obrać, jedną przekroić na pół, drugą posiekać (odłożyć), marchewki, seler i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, czosnek obrać, posiekać (odłożyć).
  • Pokrojoną cebulę (poza posiekaną), marchewkę, seler i pietruszkę dodać do golonek pod koniec gotowania, gotować dalej około 30 minut.
  • Ugotowane golonki i marchewki wyjąć z wywaru, pozostałe warzywa przecedzić, wywar zachować, odstawić.
  • Kapustę (zbyt kwaśną opłukać) dokładnie odcisnąć, drobno poszatkować, boczek wędzony wraz z marchewkami wyjętymi z wywaru pokroić w grubą kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać pokrojony boczek, przemieszać, podsmażyć.
  • Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wywarem z golonek, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem, przemieszać, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, włożyć golonki, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
  • Golonki podawać na ciepło wraz z kapustą przybrane listkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Golonkę duszona w kapuście inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]