Składniki
- 4 małe golonki wieprzowe
- 80 dag kiszonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- kminek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem wody, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut.
- Cebulę obrać, jedną przekroić na pół, drugą posiekać (odłożyć), marchewki, seler i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, czosnek obrać, posiekać (odłożyć).
- Pokrojoną cebulę (poza posiekaną), marchewkę, seler i pietruszkę dodać do golonek pod koniec gotowania, gotować dalej około 30 minut.
- Ugotowane golonki i marchewki wyjąć z wywaru, pozostałe warzywa przecedzić, wywar zachować, odstawić.
- Kapustę (zbyt kwaśną opłukać) dokładnie odcisnąć, drobno poszatkować, boczek wędzony wraz z marchewkami wyjętymi z wywaru pokroić w grubą kostkę.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać pokrojony boczek, przemieszać, podsmażyć.
- Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wywarem z golonek, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem, przemieszać, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, włożyć golonki, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
- Golonki podawać na ciepło wraz z kapustą przybrane listkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Golonkę duszona w kapuście inaczej