Składniki
- 4 małe golonki wieprzowe
- 5 jabłek
- 1 duży por
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cytryny
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem wody, dodać kostkę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, gotować 60 minut.
- Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, por oczyścić, odciąć korzonki i liście, umyć, posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić jabłka, dodać por, sok z cytryny i wino, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 5 minut.
- Ugotowane golonki osączyć, ułożyć w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, obłożyć duszonymi jabłkami z porem, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Golonki podawać wraz z jabłkami i porem, posypane natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy