GOLONKA PIECZONA Z JABŁKAMI


Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 5 jabłek
  • 1 duży por
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem wody, dodać kostkę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, gotować 60 minut.
  • Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, por oczyścić, odciąć korzonki i liście, umyć, posiekać.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić jabłka, dodać por, sok z cytryny i wino, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 5 minut.
  • Ugotowane golonki osączyć, ułożyć w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, obłożyć duszonymi jabłkami z porem, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Golonki podawać wraz z jabłkami i porem, posypane natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]