Składniki
- 2 golonki wieprzowe
- 1,5 kg kapusty włoskiej
- 50 dag ziemniaków
- 5 dag boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórę naciąć w kratkę, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec około 180 minut.
- Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę, cebule obrać, opłukać, pokroić w plasterki.
- Ziemniaki gotować w posolonej wodzie około 15 minut.
- Boczek wytopić na patelni (usunąć skwarki), na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, śmietanę i 1/2 szklanki przegotowanej wody, wszystko razem wymieszać, dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Do kapusty dodać, musztardę oraz ugotowane, osączone ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, wszystko razem wymieszać.
- Golonki podawać na ciepło wraz z kapustą przybraną gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące musztardy