GOLONKA PIECZONA Z KAPUSTĄ


Składniki

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1,5 kg kapusty włoskiej
  • 50 dag ziemniaków
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Golonki dokładnie oczyścić (pozostałości szczeciny można opalić nad płomieniem), opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórę naciąć w kratkę, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec około 180 minut.
  • Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę, cebule obrać, opłukać, pokroić w plasterki.
  • Ziemniaki gotować w posolonej wodzie około 15 minut.
  • Boczek wytopić na patelni (usunąć skwarki), na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, śmietanę i 1/2 szklanki przegotowanej wody, wszystko razem wymieszać, dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • Do kapusty dodać, musztardę oraz ugotowane, osączone ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, wszystko razem wymieszać.
  • Golonki podawać na ciepło wraz z kapustą przybraną gałązkami natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące musztardy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]