Składniki
- 30 dag mielonego mięsa wołowego
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 6 łyżek tartej bułki
- olej
- majeranek
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w mleku, namoczoną odcisnąć z nadmiaru mleka, odstawić, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, odstawić.
- Mięso wołowe połączyć z mięsem wieprzowym, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, namoczoną i odciśniętą bułkę, dodać musztardę, wbić jajko, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę mięsną (jeśli masa jest zbyt gęsta, należy do niej dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody).
- Z masy mięsnej uformować owalne, lekko spłaszczone dłonią, płaskie kotlety, każdy obtoczyć w tartej bułce, smażyć od razu po opanierowaniu na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 – 4 minuty z obu stron na rumiany kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia kotletów.
- Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do nagrzanego piekarnika, aby doszły w środku.
- Kotlety podawać na ciepło lub zimno przybrane gałązką koperku np. z sosem czosnkowym wg receptury Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety mielone smażone w boczku ; Kotlety mielone zapiekane w jajku ; Kotlety mielone z grzybami ; Kotlety mielone z jajek ; Kotlety mielone z jarzynką ; Kotlety mielone z kapustą i kaszą ; Kotlety mielone z pieczarkami ; Kotlety mielone z serem ; Kotlety mielone ze śmietaną
Kulinarek poleca; wyśmienity do kotletów mielonych Sos czosnkowy
Kulinarek poleca; Surówki ; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek