Składniki
- 10 jajek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- 10 łyżek tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo (9 ugotować, 1 odłożyć), ugotowane włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, drobno posiekać.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.
- Posiekane jajka połączyć z podsmażoną cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, posiekany koperek, 2 – 3 łyżki tartej bułki, wbić odłożone jajko, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
- Z wyrobionej masy, wilgotnymi dłońmi, uformować owalne kotlety, obtoczyć w pozostałej tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Podawać na ciepło z sosem czosnkowym, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; doskonały do kotletów Sos czosnkowy