KOTLETY MIELONE Z JAJEK


Składniki

  • 10 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 10 łyżek tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Jajka ugotować na twardo (9 ugotować, 1 odłożyć), ugotowane włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, drobno posiekać.
  • Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.
  • Posiekane jajka połączyć z podsmażoną cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, posiekany koperek, 2 – 3 łyżki tartej bułki, wbić odłożone jajko, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
  • Z wyrobionej masy, wilgotnymi dłońmi, uformować owalne kotlety, obtoczyć w pozostałej tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym, przybrać gałązką koperku.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; doskonały do kotletów Sos czosnkowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]