Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka zwykła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- majeranek
- tarta bułka
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać poszatkowane pieczarki, przemieszać, smażyć do odparowania połowy płynu z pieczarek, zestawić z ognia, wystudzić.
- Wystudzone pieczarki z cebulą wraz z odciśniętą bułką, zmielić w maszynce, połączyć z mięsem, wymieszać, wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody).
- Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; przystawkę Marchewkę duszoną w pomidorach