KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka zwykła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • majeranek
  • tarta bułka
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać poszatkowane pieczarki, przemieszać, smażyć do odparowania połowy płynu z pieczarek, zestawić z ognia, wystudzić.
  • Wystudzone pieczarki z cebulą wraz z odciśniętą bułką, zmielić w maszynce, połączyć z mięsem, wymieszać, wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody).
  • Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; przystawkę Marchewkę duszoną w pomidorach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]