WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE JAJEK

LogoJajka

Pod skorupką każdego jajka znajduje się wiele minerałów, witamin i mikroelementów niezbędnych każdemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Zawierają minerały; cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo, witaminy; A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B, zawierają także aminokwasy czyli cenne związki białkowe, barwniki w postaci ksantofili i luteiny, zawierają nadto lecytynę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, węglowodany, dzięki czemu pomagają w rozbijaniu spożywanych tłuszczy oraz cholesterolu na małe cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej, pomagają pozbyć się cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym omega-3 redukują ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, dzięki lecytynie wspomagają działanie wątroby, rozpuszczają cholesterol w żółci, chronią przed tworzeniem się kamieni żółciowych, wspomagają działanie układu nerwowego, polepszają koncentrację, dzięki ksantofili zapobiegają osadzaniu się złogów na ścianach tętnic, dzięki luteinie chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym UVA i UVB.

Z przeprowadzonych badań wynika, że osoby zdrowe, które spożywają 1 jajko dziennie są mniej zagrożone chorobą wieńcową. Światowa Organizacja Zdrowia WHO dopuszcza spożywanie przez osoby zdrowe 10 jajek tygodniowo, według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą spożywać 1 jajko dziennie, osoby z podniesionym poziomem cholesterolu 2 – 3 jajka tygodniowo.

Należy wiedzieć, że jajka są dość kaloryczne, 100 g jajek to około 150 kcal.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące jajek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]