Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 30 dag świeżych podgrzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski, odstawić
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby, przemieszać, smażyć do odparowania połowy płynu z grzybów Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, zestawić z ognia, wystudzić.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do usmażonych grzybów dodać mięso, czosnek, bułkę tartą, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie wymieszać (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody).
- Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju