Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki mąki
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na jarzynkę
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag boczku
- 3 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1 duże jabłko
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- tymianek
- szczypta curry
- sól
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
- Mięso połączyć z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wbić jajko, dodać paprykę i tartą bułkę, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody), wyrobioną masę schłodzić w lodówce.
- Ziemniaki i marchewki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę.
- W dużym rondlu delikatnie podsmażyć (zarumienić) pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchew, posiekaną cebulę, przemieszać, smażyć około 5 minut, przyprawić tymiankiem, szczyptą curry i solą, wlać bulion, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, dodać pokrojone jabłko, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem około 15 minut.
- Z wyrobionej masy mięsnej uformować owalne kotlety, obtoczyć je w mące, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Usmażone kotlety przełożyć do rondla z jarzynką pod koniec jej duszenia, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 5 minut.
- Kotlety podawać z jarzynką, przybrane gałązka natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Przystawki do potraw ; Surówki