KOTLETY MIELONE Z JARZYNKĄ


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na jarzynkę

  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag boczku
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 duże jabłko
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • tymianek
  • szczypta curry
  • sól

Etapy przygotowania

  • Cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
  • Mięso połączyć z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wbić jajko, dodać paprykę i tartą bułkę, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody), wyrobioną masę schłodzić w lodówce.
  • Ziemniaki i marchewki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę.
  • W dużym rondlu delikatnie podsmażyć (zarumienić) pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchew, posiekaną cebulę, przemieszać, smażyć około 5 minut, przyprawić tymiankiem, szczyptą curry i solą, wlać bulion, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, dodać pokrojone jabłko, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem około 15 minut.
  • Z wyrobionej masy mięsnej uformować owalne kotlety, obtoczyć je w mące, smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Usmażone kotlety przełożyć do rondla z jarzynką pod koniec jej duszenia, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  • Kotlety podawać z jarzynką, przybrane gałązka natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Przystawki do potraw ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]