KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W JAJKU


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 jajek
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 dymka
  • 4 cebule
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
  • Do mięsa wbić 1 jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, 1 startą lub drobno posiekaną cebulę, zioła prowansalskie, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
  • Z wyrobionej masy mięsnej uformować 4 owalne płaskie kotlety/placki, przełożyć je do natłuszczonej formy, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Pozostałe cebule obrać, pokroić w talarki, zeszklić na rozgrzanym oleju, dymkę umyć i posiekać.
  • Upieczone kotlety wyjąć z piekarnika, posmarować je keczupem, w każdym zrobić wgłębienie i wbić w nie po 1 jajku, posypać zeszkloną cebulą i posiekaną dymką, na każdym położyć po jednym plastrze boczku, piec kolejne 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]