Składniki
-  2 kg karkówki
-  50 dag pieczarek
-  2 duże pomidory
-  1 duża cebula
-  1 duża papryka czerwona
-  1 keczup pikantny
-  olej
-  sól, pieprz
-  kilka liści sałaty karbowanej
-  kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
-  Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na cienkie plastry, plastry z obu stron oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
-  Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, liście sałaty i gałązki pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
-  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć posiekaną cebulę, odstawić, plastry karkówki wyjąć z lodówki i z obu stron posmarować je keczupem, odstawić.
-  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim warstwami, 1/4 plastrów karkówki posmarowanych keczupem, na plastrach karkówki rozprowadzić podsmażoną cebulę, na cebuli ułożyć kolejną warstwę plastrów karkówki i ułożyć na nich plasterki pieczarek, na pieczarkach ułożyć następną warstwę plastrów karkówki, na karkówce rozprowadzić pokrojoną w kostkę paprykę, na papryce ułożyć pozostałe plastry karkówki, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
-  Naczynie z karkówką wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, piec około 60 minut.
-  Plastry upieczonej karkówki wraz z grzybami i warzywami ułożyć na liściach sałaty, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Karkówka wyśmienicie smakuje z chlebem z kluskami jak i z ziemniakami
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w miodzie ; Karkówkę pieczoną w szałwii ; Karkówkę pieczoną w warzywach ; Karkówkę pieczoną w ziołach
Kulinarek poleca; wyśmienite do pieczeni Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; Kluchy na parze
Kulinarek poleca; wyśmienitą do klusek śląskich Kapustę czerwoną po śląsku