Składniki
- 2 kg karkówki
- 50 dag pieczarek
- 2 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 1 keczup pikantny
- olej
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty karbowanej
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na cienkie plastry, plastry z obu stron oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, liście sałaty i gałązki pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć posiekaną cebulę, odstawić, plastry karkówki wyjąć z lodówki i z obu stron posmarować je keczupem, odstawić.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim warstwami, 1/4 plastrów karkówki posmarowanych keczupem, na plastrach karkówki rozprowadzić podsmażoną cebulę, na cebuli ułożyć kolejną warstwę plastrów karkówki i ułożyć na nich plasterki pieczarek, na pieczarkach ułożyć następną warstwę plastrów karkówki, na karkówce rozprowadzić pokrojoną w kostkę paprykę, na papryce ułożyć pozostałe plastry karkówki, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
- Naczynie z karkówką wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, piec około 60 minut.
- Plastry upieczonej karkówki wraz z grzybami i warzywami ułożyć na liściach sałaty, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Karkówka wyśmienicie smakuje z chlebem z kluskami jak i z ziemniakami
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w miodzie ; Karkówkę pieczoną w szałwii ; Karkówkę pieczoną w warzywach ; Karkówkę pieczoną w ziołach
Kulinarek poleca; wyśmienite do pieczeni Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; Kluchy na parze
Kulinarek poleca; wyśmienitą do klusek śląskich Kapustę czerwoną po śląsku