Składniki
- 2 kg karkówki bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 12 łyżek oleju
- 2 łyżki suszonej szałwii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- sól zmiękczająca mięso
- grubo mielony pieprz czarny
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i lekko oprószyć grubo mielonym pieprzem, talerz z mięsem owinąć aluminiową folią, odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Bejca; 10 łyżek oleju wymieszać z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szałwią, tymiankiem, oregano i natką pietruszki.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki, lekko obsmażyć je na reszcie rozgrzanego oleju.
- Obsmażone mięso ułożyć w brytfance lub w żaroodpornym naczyniu (naczynie odkryte), wierzch karkówki posmarować przygotowaną bejcą, podlać 1/2 szklanki przygotowanym bulionem (pozostałym bulionem w razie potrzeby podlewać mięso w trakcie pieczenia).
- Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. około 220 stopni C (piekarnik elektryczny, półka druga, grzanie dół), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec dalej przez około 60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w grube plastry i podawać na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Doskonałe mięso do obiadu na kanapkę i na zimną przystawkę.
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju