Składniki
- 2 kg karkówki bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml czystej wódki
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól zmiękczająca mięso
- przyprawa do pieczeni wieprzowej
Etapy przygotowania
- Marynata; czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać wódkę, miód, musztardę, dokładnie wymieszać.
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ze wszystkich stron natrzeć solą i przyprawą do pieczeni wieprzowej, odstawić pod przykryciem na 15 minut, następnie natrzeć ze wszystkich stron przygotowaną marynatą, w zakrytym naczyniu odstawić na całą noc do lodówki.
- Zamarynowaną karkówkę wyjąć z naczynia, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw z obu stron zawinąć pod spód i od góry nakłuć ostrym nożem, karkówkę w rękawie ułożyć na ruszcie w brytfance.
- Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 180 – 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec dalej przez około 70 – 80 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa pokroić w grube plastry i podawać na gorąco lub też można pozostawić je w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu
Kulinarek poleca; Marynatę miodową z musztardową ; Marynatę miodową z keczupem ; Marynaty do mięs
Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sos grzybowy ; Sos myśliwski
Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Sos chrzanowy z jabłkiem ; Sos pomidorowy ; Sos tatarski ; Sos tzatziki