KARKÓWKA PIECZONA W MIODZIE

Karkówka (OneDrive)
Składniki

  • 2 kg karkówki bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml czystej wódki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól zmiękczająca mięso
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej

Etapy przygotowania

  • Marynata; czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać wódkę, miód, musztardę, dokładnie wymieszać.
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ze wszystkich stron natrzeć solą i przyprawą do pieczeni wieprzowej, odstawić pod przykryciem na 15 minut, następnie natrzeć ze wszystkich stron przygotowaną marynatą, w zakrytym naczyniu odstawić na całą noc do lodówki.
  • Zamarynowaną karkówkę wyjąć z naczynia, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw z obu stron zawinąć pod spód i od góry nakłuć ostrym nożem, karkówkę w rękawie ułożyć na ruszcie w brytfance.
  • Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 180 – 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec dalej przez około 70 – 80 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa pokroić w grube plastry i podawać na gorąco lub też można pozostawić je w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.

Karkówka (OneDrive)

Karkówka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku  ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek poleca; Marynatę miodową z musztardową ; Marynatę miodową z keczupem ; Marynaty do mięs

Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sos grzybowy ; Sos myśliwski

Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Sos chrzanowy z jabłkiem ; Sos pomidorowy ; Sos tatarski ; Sos tzatziki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]