SOS TZATZIKI


Składniki

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 10 dag twarożku
  • 1 świeży ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka oliwa
  • 1 łyżka ocet winnego
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić pod przykryciem na około 60 minut.
  • Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Jogurt połączyć z twarożkiem, dodać odciśnięty z soku starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę, ocet winny, dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity sos grecki do mięs pieczonych i smażonych, doskonały do wszelkich potraw z grilla, pyszny do chleba

Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]