Składniki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 10 dag twarożku
- 1 świeży ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka oliwa
- 1 łyżka ocet winnego
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić pod przykryciem na około 60 minut.
- Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Jogurt połączyć z twarożkiem, dodać odciśnięty z soku starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę, ocet winny, dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienity sos grecki do mięs pieczonych i smażonych, doskonały do wszelkich potraw z grilla, pyszny do chleba
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy