SOS MYŚLIWSKI


Składniki

  • 2 dag suszonych grzybów
  • 5 dag szynki
  • 3 dag masła 
  • 3 dag mąki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu mięsnego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w paseczki, wywar grzybowy ostudzić.
  • Szynkę i ogórek pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, wymieszać z koncentratem pomidorowym.
  • Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wlać bulion, wino i 50 ml wywaru grzybowego, dodać ziele angielskie, intensywnie mieszając podgrzewać około 10 minut, po 10 minutach podgrzewania do sosu dodać cebulę wymieszaną z koncentratem pomidorowym, szynkę, ogórek, pokrojone grzyby, grubo mielony lub rozgnieciony jałowiec, szczyptę majeranku, tymianku, przyprawić solą i pieprzem, cały czas mieszając podgrzewać kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do pieczonych mięs

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]