Składniki
- 2 dag suszonych grzybów
- 5 dag szynki
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu mięsnego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w paseczki, wywar grzybowy ostudzić.
- Szynkę i ogórek pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, wymieszać z koncentratem pomidorowym.
- Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wlać bulion, wino i 50 ml wywaru grzybowego, dodać ziele angielskie, intensywnie mieszając podgrzewać około 10 minut, po 10 minutach podgrzewania do sosu dodać cebulę wymieszaną z koncentratem pomidorowym, szynkę, ogórek, pokrojone grzyby, grubo mielony lub rozgnieciony jałowiec, szczyptę majeranku, tymianku, przyprawić solą i pieprzem, cały czas mieszając podgrzewać kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Info Kulinarka
Wyśmienity do pieczonych mięs
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju