Składniki
- 12 płatów śledziowych (matiasa) w zalewie wg uznania
- 50 dag bryndzy
- 2 pomidory
- 2 marynowane papryki
- 4 łyżki oliwy
- pęczek bazylii
- natka pietruszki
- gorczyca
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Płaty śledziowe matiasa osączyć z zalewy.
- Bazylię opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
- Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką posiekanej bazylii i gorczycą, lekko posolić.
- Bryndzę rozdrobnić widelcem, połączyć z pozostałą posiekaną bazylią, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozłożyć płaty śledziowe, na środku każdego nałożyć porcję bryndzy z bazylią, zwinąć w roladki.
- Pomidory i paprykę pokroić w cząstki.
- Roladki ułożyć na półmisku, posmarować oliwą wymieszaną z bazylią i gorczycą, obłożyć cząstkami pomidora i papryki, przybrać natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie
Kulinarek poleca; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem