Składniki
- 50 dag płatów śledziowych (matiasa) w zalewie wg uznania
- 3 kwaszone ogórki
- 3 marynowane papryki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka utłuczonych ziaren gorczycy
- grubo mielony pieprz
- gałązka natki pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Płaty śledziowe matiasa osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Ogórki drobno posiekać, 2 papryki pokroić w kostkę, 1 paprykę pokroić w paski i pozostawić do dekoracji.
- Śledzie połączyć z ogórkami i papryką, dodać posiekane zioła, polać olejem, przyprawić gorczycą i pieprzem, wszystko razem wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Sałatkę ułożyć na półmisku, obłożyć paskami papryki, przybrać natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone