Składniki
- 8 płatów śledziowych (matiasa) w zalewie wg uznania
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże buraki
- 4 konserwowe ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwone jabłko
- świeżo mielony pieprz
- koperek i grzybki w marynacie do dekoracji
- papryka
Składniki na sos
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, mielona papryka
Etapy przygotowania
- Płaty śledziowe matiasa osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki.
- Ziemniaki i buraki umyć, ugotować w mundurkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Ogórki osączyć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, przekroić na połowę, pokroić w cienkie półplasterki, jabłko umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półplasterki.
- Połączyć pokrojone śledzie, ziemniaki, buraki, ogórki, cebulę i jabłko, delikatnie przemieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Sos; majonez połączyć z jogurtem, koperek opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać, posiekany koperek dodać do sosu, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki.
- Sałatkę wyjąć z lodówki, przed podaniem polać sosem, delikatnie przemieszać, przybrać koperkiem i marynowanymi grzybkami.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem