ŚLEDZIK W SOSIE SEROWYM


Składniki

  • 50 dag płatów śledziowych (matiasa) w zalewie wg uznania
  • 25 dag bryndzy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki groszku z puszki
  • 3 łyżki posiekanej papryki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, biały pieprz, cukier
  • 1 cytryna
  • gałązka natki pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Płaty śledziowe matiasa osączyć z zalewy, pokroić na części.
  • Sos; bryndzę rozgnieść z obranym i drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić pieprzem, wyrobić gładką serową masę, śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru, wymieszać z masą serową, wstawić do lodówki na 10 minut.
  • Sos wymieszać z groszkiem, papryką i szczypiorkiem.
  • Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią, schłodzić w lodówce.
  • Śledzie podawać na półmisku, półmisek przybrać cząstkami cytryny i gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w śmietanie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]