Składniki
- 50 dag płatów śledziowych (matiasa) w zalewie wg uznania
- 25 dag bryndzy
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki groszku z puszki
- 3 łyżki posiekanej papryki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, biały pieprz, cukier
- 1 cytryna
- gałązka natki pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Płaty śledziowe matiasa osączyć z zalewy, pokroić na części.
- Sos; bryndzę rozgnieść z obranym i drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić pieprzem, wyrobić gładką serową masę, śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru, wymieszać z masą serową, wstawić do lodówki na 10 minut.
- Sos wymieszać z groszkiem, papryką i szczypiorkiem.
- Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią, schłodzić w lodówce.
- Śledzie podawać na półmisku, półmisek przybrać cząstkami cytryny i gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w śmietanie