Składniki
- 1 opakowanie płatów śledziowych (matiasa) w zalewie wg uznania
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 jajka
- 4 marynowane papryki
- 3 konserwowe ogórki
- natka pietruszki
- śmietana
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, pokroić na cząstki.
- Płaty śledziowe wyjąć z opakowania, kilka zawinąć w rulon i odłożyć, pozostałe pokroić na części.
- Paprykę i ogórki osączyć z zalewy, pokroić na części.
- Połączyć pokrojone płaty śledziowe, ziemniaki, jajka, ogórki i paprykę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
- Zwinięte w rulon śledzie ułożyć na półmisku lub w salaterce, dodać przygotowaną sałatkę, wszystko przybrać śmietaną i natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem