ŚLEDZIK W SAŁATCE Z BURACZKAMI


Składniki

  • 6 płatów śledziowych matiasa
  • 3 buraki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Płaty śledziowe matiasa opłukać (zbyt słone moczyć 1 – 2 godziny w wodzie), osączyć, pokroić w kostkę.
  • Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień i gotować dalej pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, obrać, pokroić na kawałki lub w dużą kostkę.
  • Majonez połączyć ze śmietaną, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić, śledzie wymieszać z jajkami, odstawić.
  • Pokrojone buraczki przełożyć do salaterki, na wierzchu buraczków rozprowadzić majonez wymieszany ze śmietaną, na sosie ułożyć śledzie wymieszane z jajkami, wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]