Składniki
- 6 płatów śledziowych matiasa
- 3 buraki
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Płaty śledziowe matiasa opłukać (zbyt słone moczyć 1 – 2 godziny w wodzie), osączyć, pokroić w kostkę.
- Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień i gotować dalej pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, obrać, pokroić na kawałki lub w dużą kostkę.
- Majonez połączyć ze śmietaną, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić, śledzie wymieszać z jajkami, odstawić.
- Pokrojone buraczki przełożyć do salaterki, na wierzchu buraczków rozprowadzić majonez wymieszany ze śmietaną, na sosie ułożyć śledzie wymieszane z jajkami, wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Śledzik po wiejsku ; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie