ŚLEDZIK PO WIEJSKU


Składniki

  • 12 płatów śledziowych matiasa
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • grubo mielony pieprz

Składniki zalewy

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Płaty śledziowe matiasa opłukać (zbyt słone moczyć 1 – 2 godziny), osączyć, oprószyć grubo mielonym pieprzem, ogórki przekroić w poprzek na połowę i pokroić wzdłuż na cztery części.
  • Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieprz marynowany, koncentrat pomidorowy, przemieszać, przesmażyć, ostudzić, porcje cebuli z ziarenkami pieprzu nałożyć na płaty śledziowe, na każdym ułożyć po jednym ogórku, każdy płat ściśle zwinąć, spiąć wykałaczką.
  • Zalewa; ocet połączyć z 1 szklanką zimnej przegotowanej wody, dodać ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, przemieszać, zagotować, ostudzić.
  • Zwinięte śledzie (rolmopsy) ułożyć w słoju, zalać zimną zalewą, tak aby całkowicie zakrywała rolmopsy, na wierzch zalewy dodać 2 łyżki oleju, słoik zakręcić, odstawić na 2 dni.
  • Rolmopsy podawać ułożone na półmisku, zalane niewielką ilością zalewy, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]