Składniki
- 12 płatów śledziowych matiasa
- 2 kiszone ogórki
- 2 duże cebule
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- grubo mielony pieprz
Składniki zalewy
- 1/2 szklanki octu 10%
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Składniki dodatkowe
- 2 łyżki oleju
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Płaty śledziowe matiasa opłukać (zbyt słone moczyć 1 – 2 godziny), osączyć, oprószyć grubo mielonym pieprzem, ogórki przekroić w poprzek na połowę i pokroić wzdłuż na cztery części.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieprz marynowany, koncentrat pomidorowy, przemieszać, przesmażyć, ostudzić, porcje cebuli z ziarenkami pieprzu nałożyć na płaty śledziowe, na każdym ułożyć po jednym ogórku, każdy płat ściśle zwinąć, spiąć wykałaczką.
- Zalewa; ocet połączyć z 1 szklanką zimnej przegotowanej wody, dodać ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, przemieszać, zagotować, ostudzić.
- Zwinięte śledzie (rolmopsy) ułożyć w słoju, zalać zimną zalewą, tak aby całkowicie zakrywała rolmopsy, na wierzch zalewy dodać 2 łyżki oleju, słoik zakręcić, odstawić na 2 dni.
- Rolmopsy podawać ułożone na półmisku, zalane niewielką ilością zalewy, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Śledzik w roladce ; Śledzik w sałatce z buraczkami ; Śledzik w sałatce z jabłkiem ; Śledzik w sałatce z jajkiem ; Śledzik w sałatce z kaparami ; Śledzik w sałatce z ziołami ; Śledzik w sosie serowym ; Śledzik w śmietanie
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory