Składniki
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka
- 15 dag suszonych pomidorów
- 3 duże pory
- 3 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 l jasnego piwa
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Etapy przygotowania
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut, pory oczyścić z liści, umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, posiekać.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej, na oleju roztopić 1 łyżkę masła, na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć z każdej strony umyte i osuszone udka, obsmażone udka zdjąć z patelni na talerz, odstawić.
- Na patelni ze smażenia udek roztopić pozostałe masło, dodać i zeszklić cebulę z czosnkiem, do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pory, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3 minut, od czasu do czasu mieszając, następnie dodać suszone pomidory, całość oprószyć bazylią, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, do warzyw dodać obsmażone udka, całość podlać piwem, przykryć, lekko podgotować, patelnie zdjąć z ognia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C, piec około 45 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Udka podawać na gorąco z warzywami, przybrać gałązką rozmarynu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym
Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach
Kulinarek poleca; Chłodnik ogórkowy z koperkiem ; Zupy