UDKA KURCZAKA W MARYNACIE PIKANTNEJ


Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ostra papryka, sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.
  • Marynata; do oleju dodać sos sojowy, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki, wszystko wymieszać.
  • Marynatą dokładnie natrzeć mięso i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Po wyjęciu mięsa z lodówki każde udko owinąć w żaroodporną folię aluminiową, piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Sos; do koncentratu pomidorowego dodać musztardę i wymieszać.
  • Po zakończeniu pieczenia udka odwinąć z folii, wierzch udek wysmarować sosem pomidorowo – musztardowym, piec w odwiniętej folii jeszcze przez chwilę do czasu, aż skórka na udkach nabierze złocistego koloru.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym

Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]