Składniki
- 6 udek kurczaka
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ostra papryka, sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.
- Marynata; do oleju dodać sos sojowy, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki, wszystko wymieszać.
- Marynatą dokładnie natrzeć mięso i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki każde udko owinąć w żaroodporną folię aluminiową, piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Sos; do koncentratu pomidorowego dodać musztardę i wymieszać.
- Po zakończeniu pieczenia udka odwinąć z folii, wierzch udek wysmarować sosem pomidorowo – musztardowym, piec w odwiniętej folii jeszcze przez chwilę do czasu, aż skórka na udkach nabierze złocistego koloru.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym
Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach