UDKA KURCZAKA W SOSIE TYMIANKOWYM


Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • świeże gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Osuszone udka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć gałązkami tymianku, naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • Wyjąć gałązki tymianku z naczynia, udka podlać 2 szklankami posolonej wody, naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec przez około 30 minut.
  • Wyjąć udka z naczynia, do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką, posiekany tymianek, całość przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Do naczynia ponownie włożyć udka, obłożyć je gałązkami tymianku, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec bez przykrycia przez około 10 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej

Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]