Składniki
- 6 udek kurczaka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki mąki
- świeże gałązki tymianku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Osuszone udka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć gałązkami tymianku, naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Wyjąć gałązki tymianku z naczynia, udka podlać 2 szklankami posolonej wody, naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec przez około 30 minut.
- Wyjąć udka z naczynia, do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką, posiekany tymianek, całość przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia ponownie włożyć udka, obłożyć je gałązkami tymianku, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec bez przykrycia przez około 10 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej
Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach