Składniki
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka
- 3 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut, następnie z każdej strony zarumienić je na rozgrzanym oleju, zarumienione udka przełożyć do żaroodpornego naczynia (na patelni zachować tłuszcz ze smażenia), odstawić.
- Cebule obrać, pokroić w półplasterki, czosnek obrać, posiekać, fasolkę osączyć z zalewy.
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać osączoną fasolkę, pomidory wraz z zalewą, wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, zagotować, gorącym sosem zalać udka ułożone w żaroodpornym naczyniu, piec pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, w połowie pieczenia udka polać wytwarzający się sosem.
- Udka podawać na gorąco z warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym