Składniki
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 120 minut.
- Brytfankę natłuścić olejem, ułożyć w niej udka kurczaka, każde udko posmarować majonezem, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, w połowie pieczenia udka polać wytwarzającym się sosem (jeśli pieczone udka zbyt szybko się zarumienią należy je nakryć żaroodporną folią aluminiową).
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Udka podawać na gorąco polane sosem z pieczenia, posypane posiekaną natką pietruszki, przybrane gałązką natki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym