UDKA KURCZAKA PIECZONE W MAJONEZIE


Składniki

  • 8 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania 

  • Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 120 minut.
  • Brytfankę natłuścić olejem, ułożyć w niej udka kurczaka, każde udko posmarować majonezem, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, w połowie pieczenia udka polać wytwarzającym się sosem (jeśli pieczone udka zbyt szybko się zarumienią należy je nakryć żaroodporną folią aluminiową).
  • Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Udka podawać na gorąco polane sosem z pieczenia, posypane posiekaną natką pietruszki, przybrane gałązką natki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]