Składniki
- 6 udek kurczaka
- 1,5 główki czosnku
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
Etapy przygotowania
- Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i ziołami prowansalskimi, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą.
- Główkę czosnku w całości oczyścić z łupin, odciąć łodygę, pokroić na grube plasterki, pozostały czosnek podzielić na ząbki, obrać, pozostawić w całości, cebulę obrać, pokroić w piórka, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, gałązki tymianku opłukać, osuszyć.
- Udka kurczaka w żaroodpornym naczyniu obłożyć plasterkami i ząbkami czosnku, cebulą i pomidorami, całość podlać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, obłożyć gałązkami tymianku, wierzch lekko oprószyć solą i pieprzem, obficie posypać ziołami prowansalskimi, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, piec około 45 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w czasie pieczenia często podlewać wytopionym sosem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym