Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, pokroić na połówki, czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić.
- Pokrojone ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać je pokrojonym w plasterki czosnkiem, skropić olejem, oprószyć szczyptą ostrej papryki, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, obłożyć gałązkami rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C około 40 minut do chwili, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w marynacie miodowej ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym