Składniki
- 6 podudzi (pałek) z kurczaka
- 1/2 dużej cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
Składniki marynaty
- 8 łyżek płynnego miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 dużej cytryny
- mielona ostra papryka
Etapy przygotowania
- Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odstawić, cytrynę pokroić na małe cząstki, odstawić, rozmaryn opłukać, osuszyć, odstawić.
- Marynata; miód połączyć z sosem sojowym, dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, szczyptę ostrej papryki, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać je przygotowaną marynatą, przemieszać, obłożyć cząstkami pokrojonej cytryny, naczynie zakryć, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki, naczynie odkryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C, piec około 40 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia drobiu, w połowie pieczenia udka podlać wytwarzającym się sosem (jeśli pieczone udka zbyt szybko się zarumienią należy je nakryć żaroodporną folią aluminiową).
- Udka podawać na gorąco polane sosem z pieczenia, przybrane gałązką rozmarynu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu
Kulinarek poleca; Marynatę miodową z keczupem ; Marynatę miodową z musztardą
Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym
Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach
Kulinarek poleca; Chłodnik ogórkowy z koperkiem ; Zupy