UDKA KURCZAKA PIECZONE W MARYNACIE MIODOWEJ


Składniki

  • 6 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 1/2 dużej cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu

Składniki marynaty

  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cytryny
  • mielona ostra papryka

Etapy przygotowania

  • Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odstawić, cytrynę pokroić na małe cząstki, odstawić, rozmaryn opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Marynata; miód połączyć z sosem sojowym, dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, szczyptę ostrej papryki, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać je przygotowaną marynatą, przemieszać, obłożyć cząstkami pokrojonej cytryny, naczynie zakryć, odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki, naczynie odkryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C, piec około 40 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia drobiu, w połowie pieczenia udka podlać wytwarzającym się sosem (jeśli pieczone udka zbyt szybko się zarumienią należy je nakryć żaroodporną folią aluminiową).
  • Udka podawać na gorąco polane sosem z pieczenia, przybrane gałązką rozmarynu.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek poleca; Marynatę miodową z keczupem ; Marynatę miodową z musztardą

Kulinarek poleca; Udka kurczaka pieczone w czosnku ; Udka kurczaka pieczone w majonezie ; Udka kurczaka pieczone w pomidorach ; Udka kurczaka pieczone w porach ; Udka kurczaka w marynacie pikantnej ; Udka kurczaka w sosie tymiankowym

Kulinarek poleca; Ziemniaki pieczone w ziołach

Kulinarek poleca; Chłodnik ogórkowy z koperkiem ; Zupy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]