CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOPERKIEM


Składniki

  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 0,5 l kefiru naturalnego
  • 0,5 kg ogórków sałatkowych
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, przekroić na pół (z grubszej strony odciąć po kilka plasterków do dekoracji), pozostałe obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, cebulę obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, odstawić.
  • Jogurt połączyć z kefirem, dodać odciśnięte z nadmiaru wody starte ogórki, cebulę roztartą z solą, posiekany koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przemieszać, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany plasterkami ogórka, posypany posiekanym koperkiem.
     

Info Kulinarka

Wyśmienitym dodatkiem do chłodnika są oddzielnie ugotowane młode ziemniaczki posypane posiekanym koperkiem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]