Składniki
- 1 l jogurtu naturalnego
- 0,5 l kefiru naturalnego
- 0,5 kg ogórków sałatkowych
- 1 mała cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, przekroić na pół (z grubszej strony odciąć po kilka plasterków do dekoracji), pozostałe obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, cebulę obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, odstawić.
- Jogurt połączyć z kefirem, dodać odciśnięte z nadmiaru wody starte ogórki, cebulę roztartą z solą, posiekany koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przemieszać, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany plasterkami ogórka, posypany posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Wyśmienitym dodatkiem do chłodnika są oddzielnie ugotowane młode ziemniaczki posypane posiekanym koperkiem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką