Składniki
- 4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 3 duże świeże ogórki
- 4 duże ogórki małosolne wg receptury Kulinarka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Ogórki (świeże) umyć, osuszyć, przekroić na pół (z grubszej strony odciąć po kilka plasterków do dekoracji), pozostałe ogórki wraz z ogórkami małosolnymi wg receptury Kulinarka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek koperku pozostawić do dekoracji).
- Jogurt wymieszać z zsiadłym mlekiem i śmietaną, dodać odciśnięte z nadmiaru wody starte ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i koperek, wszystko razem dokładnie, ale delikatnie wymieszać, dodać oliwę, przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrać plasterkami ogórka i gałązką koperku.
Info Kulinarka
Znakomity dodatkiem do chłodnika są cząstki jajek ugotowanych na twardo dodane do chłodnika tuż przed podaniem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Ogórki małosolne z chrzanem
Kulinarek poleca; Chłodnik ogórkowy z koperkiem