Składniki
- 60 dag schabu bez kości
- 4 jajka
- 4 filety sardeli (anchois)
- 4 łyżki kaparów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na 4 plastry (kotlety/sznycle), plastry mięsa nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, uważając aby w mięsie nie zrobić dziur, rozbite płaty mięsa z obu stron lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut, sznycle smażyć na rozgrzanym oleju po 3 – 4 minuty z każdej strony, usmażone przełożyć do zakrytego naczynia, przechowywać w piekarniku nagrzanym do temp. 50 stopni C.
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia sznycli roztopić masło, usmażyć 4 jajka sadzone (podawać na sznyclu od razu po usmażeniu).
- Na każdym ciepłym sznyclu ułożyć zaraz po usmażeniu jajko sadzone, udekorować filetem sardeli i kaparami, podawać z piklami Zobacz Info; Info Kulinarka i białym chlebem.
Info Kulinarka
Oryginalna nazwa tej potrawy to sznycle holsztyńskie, potrawa jest pomysłem kucharza z księstwa Holsztyn, który zniecierpliwionemu gościowi podał kawałek usmażonej niepanierowanej wieprzowiny przykrytej jajkiem sadzonym udekorowanym kaparami i filetem sardeli (anchois)
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Buraczki w marynacie łagodnej ; Paprykę marynowaną w ziołach ; inne Marynaty ; Ogórki konserwowe ; Ogórki meksykańskie ; Ogórki w zalewie curry ; Sałatkę wielowarzywną z kalafiorem ; inne Przetwory
Kulinarek poleca; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej